Välj ett smart bokföringsprogram till företaget

Publicerad 5 oktober, 2020
Bokföring

Under våren dök antalet nyregistrerade företag på grund av Coronapandemin. Men sedan i somras har nyregistrerade företag i Sverige ökat igen, enligt Bolagsverket. Som ny företagare är det mycket att tänka på, inte minst bokföringen. Men med rätt bokföringsprogram kan den delen bli något lättare. 

I Sverige är man bokföringsskyldig oavsett om du driver enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller ekonomisk förening. Om man driver ett mindre företag kan du sköta bokföringen själv, även om det oftast är rekommenderat att anlita en professionell redovisningskonsult för att vara säker på att allt blir rätt. 

Anlitar man en redovisningskonsult har de ofta ett bokföringsprogram som de jobbar i, vilket gör att man inte behöver göra ett aktivt val. Väljer man istället att sköta all bokföring själv måste man själv välja ett bokföringsprogram. Förr i tiden skötte många sin redovisning direkt i Excel. Men den tiden är förbi och flera smarta bokföringsprogram har kommit på marknaden.

Med rätt bokföringsprogram kan bokföringen bli  mycket enklare för dig som företagare. Vissa saker sköts helt automatiskt, exempelvis deklaration, bokslut och resultat/balansrapport. Men priserna och funktionerna skiljer sig åt mellan dem olika bokföringsprogrammen. Därför är det bra att noga läsa på vad olika tjänster erbjuder. 

Idag erbjuder nästan alla bokföringstjänser ett onlineverktyg. Du behöver alltså inte installera något program på datorn då allt sker via webbläsaren eller via en mobilapp. Vilket gör att du kommer åt din bokföring överallt. 

Jämför bokföringsprogram

När du ska jämföra bokföringsprogram bör du kolla vad som ingår. Här kommer exempel på saker du ska jämföra: 

  • Månadskostnad
  • Bankkoppling
  • Hjälp/automatisk deklaration
  • Hjälp/automatiskt årsbokslut
  • Resultatrapport och balansrapport
  • Support

När du jämfört och bestämt dig för vilket bokföringsprogram du ska välja kan du enkelt registrera ett konto hos tjänsten och du kan direkt börja bokföra i ditt företag. Skulle du senare ändå vilja ha hjälp av en redovisningskonsult kan man exportera en så kallad SIE-fil som går att använda i andra bokföringsprogram. 

Hitta bästa mobilabonnemang