Att ringa och använda mobildata i Danmark

Mobilpris danmark
Publicerad 20 maj, 2024

Att planera en semester utomlands innebär ofta att man måste tänka på mer än bara resmålet, boendet och aktiviteterna. För många svenskar som reser till Danmark, är det också viktigt att förstå hur man kan ringa samtal och använda mobildata utan att det blir en dyr affär. I denna artikel går vi igenom vad du behöver veta för att hålla kontakten med omvärlden på din semester i Danmark.

Roaming inom EU: Vad innebär det?

En av de största fördelarna med att resa inom EU är att EU har infört regler som gör det enklare och billigare att använda mobiltelefonen. Sedan juni 2017 gäller ”Roam Like at Home”-reglerna, vilket innebär att du kan använda ditt svenska mobilabonnemang i Danmark utan extra kostnader för roaming. Detta täcker både samtal, SMS och mobildata.

Förberedelser innan resan

Innan du ger dig av till Danmark, finns det några saker du bör kontrollera med din mobiloperatör:

 • Aktiverad Roaming: Se till att roaming är aktiverat på ditt abonnemang. De flesta operatörer har detta som standard, men det är alltid bra att dubbelkolla.
 • Data Package: Kontrollera hur mycket mobildata du har tillgängligt per månad. Även om roamingavgifterna inom EU är borttagna, kan du fortfarande behöva hålla koll på din datamängd för att undvika överraskningar.
 • Kundservice: Spara din operatörs kundservice-nummer. Om du skulle stöta på problem medan du är utomlands kan det vara bra att ha deras kontaktuppgifter till hands.

Ringa samtal i Danmark

När du ringer samtal från Danmark till Sverige, eller till andra EU-länder, gäller samma mobilpris som om du ringde från Sverige. Det innebär att du kan hålla kontakten med familj och vänner utan att oroa dig för höga kostnader. Kom ihåg att detta också gäller när du tar emot samtal – du kommer inte att bli debiterad extra för att ta emot samtal medan du är i Danmark.

Tips för att spara på samtalskostnader:

 • Använd Wi-Fi-samtal: Många moderna smartphones har en funktion för Wi-Fi-samtal. Detta innebär att du kan ringa samtal över en Wi-Fi-anslutning istället för via mobilnätet, vilket kan vara användbart om du har tillgång till gratis Wi-Fi.
 • Appar som Skype eller WhatsApp: Överväg att använda internetbaserade tjänster för att ringa samtal. Tjänster som Skype, WhatsApp och Facebook Messenger kan erbjuda gratis eller billiga samtal via internet.

Använda mobildata i Danmark

En av de största fördelarna med att resa inom EU är att du kan använda din mobildata precis som hemma. Här är några tips för att hantera din mobildata på bästa sätt under din vistelse i Danmark:

Kontrollera din dataanvändning:

 • Inställningar: De flesta smartphones har en funktion som visar hur mycket data du har använt. Genom att regelbundet kolla detta kan du undvika att överskrida din datamängd.
 • Offline-läge: Många appar, såsom Google Maps och Spotify, erbjuder offline-läge. Ladda ner kartor och musik i förväg så att du kan använda dem utan att behöva vara uppkopplad hela tiden.

Använd Wi-Fi när det är möjligt:

 • Boende: Många hotell, vandrarhem och semesterlägenheter erbjuder gratis Wi-Fi. Använd detta för att ladda ner stora filer eller strömma video.
 • Kaféer och restauranger: Många kaféer och restauranger i Danmark erbjuder också gratis Wi-Fi för sina kunder. Detta kan vara ett bra alternativ när du behöver tillgång till internet.

Säkerhet och integritet

När du använder offentliga Wi-Fi-nätverk, oavsett om det är i Sverige eller Danmark, är det viktigt att tänka på säkerheten. Här är några tips för att skydda dina personuppgifter:

 • Använd VPN: En VPN (Virtual Private Network) krypterar din internetanslutning och skyddar dina data från potentiella hackare. Det kan vara särskilt användbart när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk.
 • Undvik känsliga transaktioner: Försök att undvika att utföra bankärenden eller andra känsliga transaktioner när du är uppkopplad till ett offentligt nätverk.
 • Aktivera tvåfaktorsautentisering: Om möjligt, aktivera tvåfaktorsautentisering på dina onlinekonton för extra säkerhet.

Sammanfattning

Att resa till Danmark som svensk innebär att du kan njuta av att använda din mobiltelefon nästan som hemma tack vare EU:s roamingregler. Genom att förbereda dig väl innan resan, hålla koll på din dataanvändning och använda säkra anslutningar kan du undvika obehagliga överraskningar på mobilräkningen. Så packa väskan, ladda mobilen och njut av din semester i Danmark utan att behöva oroa dig för mobilkostnader!



Hitta bästa mobilabonnemang