Artikeln presenteras av OG Teknik

Väggfäste TV – Bra saker att tänka på

Publicerad 28 april, 2022
Väggfäste

I stort sätt alla tv-apparater behöver någon form av upphängning. Det kan vara allt från markstativ, tv bänkar eller väggfästen. Alla har sina för- och nackdelar men samma primära syfte, att få tv-apparaten att stå stabilt i rätt position.

Ett markstativ har fördelen att det kan vara ganska snyggt och stilrent medan en tv-bänk kan vara praktisk då den kan ge ytterligare förvaringsmöjligheter i rummet. Ett väggfäste har istället fördelen att den tar upp mycket liten plats, är i stort sett helt osynlig och man kan med vissa modellen även justera och tilta fästet vilket gör att man kan titta på TV från flera olika positioner i rummet.

Därför kan väggfästen vara att föredra om man har begränsad yta i rummet eller ifall man vill kunna titta på tv från olika ställen rummet.

Men innan man köper sitt tv väggfäste så är det ett par saker som kan vara bra att tänka på då inte alla tv-apparater är kompatibla med denna typ av upphängning.

Kontrollera VESA-fästen

Idag går de flesta TV-apparaterna att hänga upp och fästa med ett väggfäste. Det som krävs är 2 x 2 kvadratiska eller rektangulärt gängade hål på baksidan av tv:n. I stort sett alla nya modeller har denna uppsättning medan ifall man har en äldre TV så bör man ta en extra kik på baksidan. 

Väggfästena kommer med så kallade VESA-mått vilket är en standard man använder för att skruvhålen ska passa med tv apparaten. TV apparatens VESA storlek mäts i millimeter mellan de gängade hålen dels i sidled men också i höjdled så att man vet vilket väggfäste som passar till ens TV. 

Det här gör att det blir lättare att köpa rätt väggfäste då det finns både större och mindre modeller.

Fasta, vridbara & tiltbara modeller

Det finns både enkla som avancerade modeller när det kommer till väggfästen. De enklaste och även de billigare varianterna är oftast fasta väggfästen som varken går att vrida eller tilta. Sedan finns det vridbara modeller som ofta kan vridas upp till 180 grader vilket gör att man kan titta på TV:n från olika ställen i rummet. Ofta är den här varianten populär om man har kombinerat kök och vardagsrum där man vill ha möjligheten att titta på sin TV medans man till exempel lagar mat.

Den sista kategorin är tiltbara väggfästen vilket innebär att det går att tilta tv-apparaten ungefär mellan ett 20 graders intervall. Det här kan vara önskvärt speciellt om man har tv:n i sovrummet där man vill kunna tilta tv ifall man ligger i sängen och kollar. Tiltfunktionen är också bra ifall man vill bli av med oönskade reflektioner. Exklusiva modeller brukar även kunna kombinera både tilt och vridfunktion.

Hitta bästa mobilabonnemang