Artikel i samarbete med PhoneHero.se

Tecken på dåligt batteri i iPhone

Publicerad 27 maj, 2020
iPhone batteri

Hur smarta våra iPhones än må vara så går dem ibland sönder. Oftast går det att laga och kostar bara en bråkdel till skillnad mot att köpa en helt ny.

Vissa fel orsakas direkt av användaren. Vi är många som råkat tappa våra iPhones och svurit över att skärmen har krossats. Är det riktigt illa kan telefonen inte användas och måste då lämnas in på lagning direkt. Men det finns andra fel som orsakas av helt vanlig användning och blir sämre över tid. Ett exempel på det är batteriet som påverkas mycket av telefonens ålder.

iPhone använder batteritekniken litiumjon som är en teknik som ger längre batteritid, laddas snabbare och är ett lättare batteri än dem dom användes i äldre iPhones.

Men som för alla typer av batterier som kan laddas upp slits dem med tiden. Ofta märker man detta genom att man behöver ladda sin telefon oftare. Men det finns även andra tecken på att batteriet börjar bli sämre.

Exempel på fel vid dåligt batteri i iPhone

  • Appar startar långsammare
  • Bilden hackar lite vid scroll på grund av lägre bildfrekvens
  • Sämre skärmljus
  • Lägre högtalarvolym 
  • Kamerans blixt aktiveras inte alltid
  • Appar behöver startas om

Börjar man märka ovanstående fel bör man fundera på att laga iPhone så snart som möjligt för att undvika fler fel. 

Blir batteriet ännu sämre finns det risk för oväntade avstängningar. Även om batteriet visar exempelvis 50 % kan telefonen helt oväntat stänga av sig. Detta är extra vanligt för oss som bor i Sverige då detta påverkas ännu mer av kallare temperaturer. Börjar du se denna typ av beteende är det dags att byta batteriet då telefonen blir opålitlig och till slut helt oanvändbar. 

Man kan byta batteri på i stort sett alla modeller. Allt från iPhone 4, 5, 6, 7, och 8. Men man kan även byta batteri på iPhone X och nyaste iPhone 11, även om dessa modeller kanske inte har börjat visa tendenser på dåligt batteri ännu. Men vid hög användning kan det även hända på nyare modeller. 

Kontrollera batteriets hälsa

Är du osäker på om det faktiskt är batteriet det är fel på kan man enkelt kontrollera det i inställningarna på din iPhone. Har du en iPhone 6 eller nyare modell med iOS 11.3 och uppåt kan batteriets hälsa kontrolleras under Inställningar > Batteri > Batterihälsa.

Hitta bästa mobilabonnemang