Artikel i samarbete med Audika

Smarta hörapparater underlättar i vardagen

Publicerad 19 maj, 2020
hörapparat

Människor i alla åldrar kan drabbas av en hörselskada av olika anledningar. Nedsatt hörsel gör ofta att livskvaliteten försämras, men det behöver inte bli så. Idag finns det flera högteknologiska hjälpmedel som hjälper hörselskadade i vardagen. Visste du till exempel att det finns smarta hörapparater som kan styras genom en app?

En hörselnedsättning behöver inte betyda att hela vardagen förändras, men du måste ha rätt hjälpmedel för att klara av vissa moment i vardagen. Men först och främst – om du tror att du har drabbats av en hörselnedsättning är det viktigt att du reder ut det med en legitimerad audionom. Hörselkliniken Audika finns över hela Sverige och kan hjälpa dig att undersöka hörseln och rekommendera hjälpmedel som passar dig.

Styr hörapparaten genom en app

Oticon ON App fungerar som en fjärrkontroll till hörapparaten som den kopplas ihop med. Genom appen kan användaren sänka eller höja ljudnivån på ett diskret sätt. Appen fungerar dessutom likadant som en träningsapp och kan mäta användningen av hörapparaten, skapa avancerad data och det går även att sätta upp olika hörselmål. Oticon ON App är gratis och fungerar både för iOS och Android.

Genom appen kan TV-ljud från olika program spelas upp direkt i hörapparaten. Den kan även kopplas ihop med flera internetuppkopplade enheter och tjänster. Har du smarta lampor eller termostater, bostadslarm eller andra smarta enheter kan du få dem att sättas på och stängas av samtidigt som hörselapparaten. Det går dessutom att få notiser om saker som olika kalenderhändelser, när tvätten är färdig eller om det kommer en besökare och ringer på dörren.

Kopplas upp genom IFTTT

Oticon-enheter kopplas upp till internet genom nätverket IFTTT (“if this then that”), en expanderande webbaserad plattform som låter dig koppla samman hörapparaten med flera olika enheter. Genom plattformen kan du skapa kedjekopplingar mellan enheter och appar som annars inte är ihopkopplade. Det går att skapa automatisering mellan nästan alla uppkopplade enheter och det fungerar mellan flera olika produkter och märken.

Bättre ljudbild med Oticon Opn

Oticon Opn är avancerade hörapparater som passar personer med lindrig till svår hörselnedsättning. Du kan läsa mer om de olika Oticon-modellerna hos audika.se. Hörapparaterna är uppladdningsbara och går att koppla ihop trådlöst med olika enheter. Med hjälp av avancerad teknologi kan användare förstå tal på en nivå som motsvarar förståelsen hos icke-hörselskadade. Oticon Opn skannar hela ljudmiljön och känner av vilka ljud som är viktiga och vad som är brus. Användaren kan höra alla ljud och det ger en mer levande ljudbild. Äldre hörapparater fokuserar bara på ett ljud eller en talare i taget och alla andra ljud kopplas bort.

Hitta bästa mobilabonnemang