Artikeln presenteras av iphoneguiden.se

Så väljer du rätt abonnemang till din iPhone

Publicerad 9 februari, 2023
Rätt abonnemang iPhone

Ska du köpa en ny iPhone med abonnemang eller ser du dig om efter ett nytt abonnemang till din nuvarande telefon? Erbjudandena haglar från olika operatörer, men om du vet vad du behöver blir det genast lättare att välja rätt.

Olika abonnemang till mobiltelefoner kan verka som en djungel. Det är inte sällan som folk stannar kvar hos den operatör som de alltid haft för enkelhetens skull. Men att lägga lite tid på att jämföra abonnemang för iPhone kan löna sig, både för din ekonomi och för din upplevelse. 

Vilket mobilabonnemang är bäst för iPhone?

iPhone har sedan sin lansering på marknaden blivit den mest populära telefonen, med sin stilrena design och användarvänliga gränssnitt. Det är inte konstigt att miljontals människor använder dem – men nu är frågan: vilket mobilabonnemang ska du skaffa för din iPhone? 

För att börja ditt sökande efter det perfekta mobilabonnemanget för dig själv kan du läsa recensioner och jämföra olika populära abonnemang, till exempel Comviq på iphoneguiden.se/comviq. Vilket som är rätt abonnemang beror bland annat på din budget, ditt behov av data och dina personliga preferenser för funktioner som Mina sidor och tillgången till kundsupport.

Det kan först vara en bra idé att kolla på planer hos din nuvarande leverantör. Finns det en plan som passar dig bättre än din nuvarande? Kontakta din operatör för att se om du kan få ett bättre erbjudande, innan du bestämmer dig för att byta leverantör. Det är inte omöjligt att du får en bra deal ifall du nämner att du hittat ett bättre pris hos någon annan. Samlar du även bredbandsabonnemang eller andra tjänster hos en leverantör finns extra bra chans att få rabatt eller ett paketpris.

Hur mycket surf använder du?

De flesta abonnemang ger idag fria samtal och sms. Den största skillnaden mellan planerna är istället hur mycket surf du får per månad. Som alla smartphone-användare vet behöver du ett mobilabonnemang som kan hålla jämna steg med din livsstil. Om du vanligtvis använder mycket data för att streama, ladda ner appar eller lyssna på musik bör du därför välja ett erbjudande med obegränsad surf eller uppemot 100 GB. För många räcker det dock med runt 30 GB i månaden eller mindre. 

Vissa operatörer låter dig också spara oanvänd data till nästa månad – håll utkik efter detta då det är förmånligt ifall du förbrukar mindre surf en månad och sedan behöver mer nästa månad. Då finns det sparade GB som du kan använda. 

Om du inte använder din iPhone så mycket är en plan med mindre data det bästa valet för dig. För varför ska du betala extra för ett större abonnemang om du inte behöver det? Logga in på dina sidor hos din operatör för att se hur du ligger till med surfmängden och om den behöver justeras upp eller ner. 

Flexibel datamängd

Vissa mobilabonnemang låter dig spara data som du inte har använt under månaden. Andra har flexibel surfmängd så att du kan fylla på med mer surfing när det behövs. Om det visar sig att du behöver mer än vad din vanliga månadspott erbjuder har du alltså ingen anledning att oroa dig. På det hela taget lönar det sig att bedöma hur mycket surfing som ryms inom användningsgränsen för ditt mobilabonnemang.

Spara pengar på familjeabonnemang för mobil

Om det finns flera personer i ditt hushåll som använder mobiler kan det vara riktigt lönsamt att skaffa ett familjeabonnemang. Detta mobilabonnemang för familjen minskar kostnaderna per person och finns hos många operatörer. Familjeplaner är därmed ett utmärkt sätt att spara pengar på mobilräkningen. 

Men ett familjeabonnemang är inte nödvändigtvis begränsat till ett hushåll – utan du kan också bjuda in vänner som medlemmar hos de flesta operatörer. Ni behöver inte bo på samma adress, men däremot skickas det ut enbart en gemensam faktura till den som står som ägare till abonnemangen. Det brukar även gå att använda ett befintligt abonnemang och lägga till vänner och familj på detta, som då har en viss surfmängd och kostnad per person.

Bäst täckning – mobilnät i glesbygd 

Det kan vara värt att titta på en täckningskarta för att se hur bra täckning som mobilnätet har på den plats där du bor eller ofta vistas. Bor du ute på landsbygden är det extra viktigt att få bra styrka så att mobilnätet inte sviker dig när du ska prata i telefonen eller surfa. I Sverige finns det fyra olika mobilnät: Telia, Tre, Telenor och Tele2. Till exempel använder sig Halebop och Fello av Telias nät, medan Comviq använder Tele2. Hallon använder mobilnätet från Tre. 

Hur bra är kundsupporten och Mina sidor?

Smidig användning av Mina sidor för att kontrollera surfmängd eller kontakta kundsupport kan göra hanteringen av ditt abonnemang mycket enklare. Nivån på kundservice och hur bra tjänsten för att kolla ditt konto funkar kan spela roll i valet av operatör. Att se till att din leverantör har ett pålitligt system så att du snabbt och bekvämt kan hantera ditt abonnemang kan spara tid på sikt. 

Hitta bästa mobilabonnemang