Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company och Webhallen

Så fixar du smart utomhusbelysning

Smart utomhusbelysning
Publicerad 23 oktober, 2019

Vi är många som uppdaterat våra lampor inomhus till smarta lampor. När mörkret faller vill man kanske även kunna styra utomhusbelysningen. Men detta är lite knepigare eftersom utbudet är sämre. Vi har kollat på några alternativ.

När det gäller smart utomhusbelysning finns det egentligen två alternativ. Antingen köper man smarta lampor som är anpassade för utomhusbruk eller så köper man ett smart vägguttag och styr timers i appen till sina utomhuslampor eller exempelvis motorvärmare. 

Problemet är att utbudet är väldigt dåligt i båda fallen. Philips Hue erbjuder flera lampor/spottar och ljusslingor anpassade för utomhusbruk. Vill man göra det enkelt för sig köper man alltså Philips Hue utomhusbelysning där man dessutom kan ändra färg på lamporna i sin trädgård

Philips smarta utomhusbelysning finns att köpa hos bland annat Kjell & Company och Webhallen


Ikea Trådfri och Philips Hue vägguttag

Ikeas och Philips smarta vägguttag ej anpassade för utomhusbruk

Både Philips Hue och Ikea Trådfri säljer smarta vägguttag där man kan sätta timers i apparna. Vilken kan vara bra om man vill kunna styra befintlig utomhusbelysning eller julslingor. Problemet är att varken Ikeas eller Philips smarta vägguttag är godkända för utomhusbruk enligt deras IP-klassning. 

Vi har själva testat att använda Ikeas Trådfri-vägguttag utomhus under skydd. Det fungerade bra hela sommaren, men när det blev lite kallare och fuktigare ute fungerade den inte lika bra längre. Uttaget tappade kontakt med Trådfri hubben. Kopplade man ihop uttaget igen så fungerade det en stund. Sedan tappade den kontakt igen. Dessa uttag är inte gjorda för utomhusbruk och ska alltså inte heller användas utomhus. Men vad finns det då för alternativ?

Smart utomhusuttag till utomhusbelysning från Osram

Osram smart utomhusbelysning

Kör man endast Ikea Trådfri finns det i dagsläget inget bra alternativ för utomhusbelysning. Kan man på något sätt dra in kablarna inomhus och använda Trådfri vägguttag går det såklart att lösa. 

Kör man däremot Philips Hue finns det en annan lösning. Genom att köpa ett vägguttag anpassat för utomhusbruk från Osram går det att lösa. Osram Smart+ Zigbee-fjärrströmbrytare för utomhusbruk går att koppla ihop med Philips Hue hub. På så sätt kan man styra utomhusbelysningen via Hue-appen och när belysningen ska slå på och av. Antingen specifika klockslag eller vid skymning. 

För att koppla ihop Philips Hue hub och Osram Smart+ måste man ställa fjärrströmbrytaren väldigt nära hubben samt söka efter en ny lampa i appen samtidigt som man håller inne knappen på Osram-enheten tills man hör ett klick. Då ska enheten dyka upp som en ny lampa i Philips Hue-appen och är sedan redo att flyttas utomhus. 

Fördelen med att Osram Smart+ fjärrströmbrytare fungerar ihop med Philips Hue är att man även kan styra uttaget med exempelvis Google Assistant. 

Osram Smart+ Zigbee-fjärrströmbrytare för utomhusbruk finns att köpa hos bland annat Kjell & Company och WebhallenHitta bästa mobilabonnemang