Artikeln presenteras av Finanso

Robotarna har nått kryptomarknaden

Publicerad 11 maj, 2021

Automatiserad handel med hjälp av olika former av robotar har länge varit en realitet på världens börser. I takt med att intresset för kryptovalutor, som till exempel Bitcoin, ökat har tradingrobotarna nu även nått den marknaden. 

Har funnits i över tio år

Tiden när börsmäklare stod på golvet på börsen med telefoner i handen och frenetiskt skrek ”Köp!” och ”Sälj” är sedan länge förbi. Numera är det inte längre människor utan robotar och olika algoritmer som sköter en stor del av aktiehandeln. För ett par år sedan beräknades runt en fjärdedel av all handel på världens aktiemarknader göras av robotar. 

Robothandeln går till på så sätt att olika algoritmer räknar ut exakt när det är bäst att köpa respektive sälja olika finansiella instrument för att få bäst avkastning. Många tänker kanske att robothandel enbart är av ondo, men faktum är att det enligt forskningen visat sig att robothandel är bra för marknaden. Något som i förlängningen även gynnar småspararna och inte bara de stora finansjättarna.

Kryptorobotar – framtiden?

De senaste åren har handeln med Bitcoin vuxit markant och kryptovalutan börjar mer och mer betraktas som ett seriöst finansiellt instrument. Kryptovalutan fick sig en extra skjuts i februari när biltillverkaren Tesla med Elon Musk i spetsen gick ut med att företaget köpt Bitcoins för 13 miljarder kronor.

Att algoritmerna och robotarna även skulle nå handeln med Bitcoin var egentligen bara en tidsfråga. Det senaste året har det dykt upp en rad olika robotar med inriktningar på just Bitcoin, som till exempel Bitcoin Code, en av de populäraste kryptorobotarna. I många länder tillgängliggörs nu bitcoin code, Sverige är inget undantag.

En kryptorobot fungerar precis på samma sätt som en aktie- eller fondrobot. Med hjälp av algoritmer och artificiell intelligens köper och säljer roboten Bitcoins för att ge investeraren bästa möjliga avkastning. Eftersom Bitcoin och andra kryptovalutor går upp och ner väldigt mycket i värde kan en kryptorobot därmed vara ett bra alternativ istället för att investera direkt i kryptovalutor. 

Som alltid när det kommer till handel med finansiella instrument och framför allt med kryptovalutor gäller det förstås att vara försiktig och inte ta några onödiga risker. Handeln med Bitcoin är till stor del fortfarande en oreglerad marknad som lever lite efter sina egna regler. 

Förlorade 400 miljoner dollar på en halvtimme

Även om olika typer av robotar oftast är ett positivt inslag på marknaden, så finns det exempel på när det gått riktigt åt skogen. Det kanske främsta exemplet är det som hände på eftermiddagen 6 maj 2010 och som brukar kallas ”the flash crash”. På fem minuter tappade flera amerikanska börser ofattbara 862 miljarder dollar. Orsaken tros vara ett systemfel, vilket ledde till felaktiga rapporteringar, vilket i sin tur ledde till att folk började agera i panik och sedan var bollen i rullning.

Ett annat exempel på när robotar och algoritmer fått katastrofala konsekvenser är investmentbolaget Knight Capital Group, som förlorade 400 miljoner dollar på en halvtimme på grund av en algoritm som löpte amok. 

Hur robotarna kommer att påverka Bitcoin-marknaden återstår att se, men ett bra tips är som alltid att inte ta för stora risker. 

Hitta bästa mobilabonnemang