Artikel i samarbete med Drulleförsäkring.nu

Rätt försäkring till dina tekniska prylar

Publicerad 10 september, 2020
Drulle

Våra tekniska prylar i hemmet blir fler och fler. Men vad händer när något går sönder? Måste man teckna en elektronikförsäkring för varje teknisk pryl man köper?

Du har säkert stått i elektronikbutiken och fått frågan: Vill du teckna en försäkring till denna? Den frågan får man oftast om man köper exempelvis en ny dator, TV, kamera, mobil eller surfplatta. En försäkring är ju bra att ha kanske du tänkte och tecknade en försäkring i butiken i bara farten. 

En försäkring är ju bra att ha, men att teckna en separat försäkring för varje teknisk pryl man har blir i längden väldigt dyrt, och ofta onödigt. Elektronikprylar har ofta 2 års garanti, vilket täcker tekniska fel första åren. En TV är exempelvis inte lika utsatt för olyckshändelser som en mobiltelefon. Därför bör man tänka på vilka prylar som behöver en extra försäkring. 

Drulleförsäkring i hemförsäkringen

I stort sett alla har en hemförsäkring för sin bostad. Bor man i villa har man istället en kombinerad villahemförsäkring. Väljer man drulleförsäkring som tillägg täcker försäkringen även dina tekniska prylar. Blir kameran stulen, TV välter eller att mobilen tappas i asfalten täcker drulleförsäkringen det. Tillägget för drulleförsäkring brukar inte vara en särskilt hög kostnad, vilket gör att man alltid bör välja det. Men ofta krävs en aktivt val för att lägga till drulle i hemförsäkringen.

Behöver man aldrig teckna en försäkring i butik?

Försäkringarna som elektronikbutikerna säljer är i vissa fall bra. Därför bör man kolla villkoren och jämföra mot sin drulleförsäkring. För en mobiltelefon kan en extra försäkring löna sig. Allt beror på självrisken. Att laga en sprucken skärm på en mobiltelefon kan kosta runt 1000-2000 kronor. Självrisken i en drulleförsäkring ligger ofta på runt 1500 kronor. Vilket gör att den inte är värt att utnyttja försäkringen. Erbjuder elektronikbutiken en försäkring med låg eller till och med 0 kronor i självrisk är det värt att teckna en sådan försäkring. 

Sammanfattningsvis gäller det att kolla upp villkoren i försäkringarna. Du behöver inte teckna en separat försäkring till varje pryl. Men vissa utsatta prylar kanske ändå behöver en extra försäkring. En drulleförsäkring kan kopplas till din nuvarande hemförsäkring när du vill. Kontakta ditt försäkringsbolag och se vad de har att erbjuda dig.

Hitta bästa mobilabonnemang