Artikel i samarbete med Låfa lås

Olika typer av smarta lås

Publicerad 26 maj, 2021
Smarta lås

Det smarta hemmet växer mer och mer och en populär sak att installera är det smarta låset. Ett smart lås har många fördelar. Men man bör tänka till innan man bestämmer sig för vilket smart lås man ska köpa.

Den stora fördelen med ett smart lås är ju såklart att man slipper nycklar. Alla smarta lås har gemensamt att man via en app kan låsa upp dörren med mobilen. Oftast kan man även dela ut en digital nyckel, vilket gör det smidigt om någon hantverkare eller bekant behöver komma in i huset eller lägenheten tillfälligt. 

Har man hus kan man välja i stort sett vilket smart lås som helst. Bor man däremot i lägenhet är det inte säkert att man får byta ut låset hur som helst utan att prata med föreningen först. 

Bor man i lägenhet är då det bästa alternativet de mindre smarta låsen som man monterar på insidan på befintligt låsvred. Vanliga modeller som går att montera på insidan är bland andra Danalock, Glue Smart Lock eller Yale Linus. 

Dessa lås är enkla att montera och man behöver inte anlita en låssmed för att göra installationen. Nackdelen med dessa små lås är att de ofta är ganska långsamma och kan på så vis upplevas som mindre smarta. 

Yale Doorman

Vill man ha en stabilare lösning kan man byta ut hela låset/handtaget i dörren. Den populäraste på marknaden när det gäller dessa är Yale Doorman som tidigare i år släpptes i version 3 (L3) med bättre uppkoppling till Google Home, Amazon Alexa, Phillips Hue och IFTTT. 

Med Yale Doorman kan man låsa upp med både mobilen och med taggar, vilket kan passa bättre till barnen. Skulle en tagg försvinna kan man enkelt ta bort den via appen. Men eftersom Yale Doorman är en större modell där man byter ut allt i dörren är rekommendationen att anlita en låssmed för installationen. Kontakta en låssmed i Göteborg, Stockholm, Malmö eller den stad du bor i för offert. Många låsföretag säljer dessutom Yale Doorman, vilket gör att man ofta kan få ett paketpris med lås och installation. 

 

Yale Doorman L3
Hitta bästa mobilabonnemang