Artikel i samarbete med Mr Green

Mobiltelefonen – från telefonsamtal och kameror till id-handlingar och nycklar

Publicerad 31 mars, 2021

Mobiltelefonen, eller smartphone som den heter nu, är verkligen en telefon som har tagit över världen. Från att gå från samtal i handsfree till att nu vara ett verktyg i vardagen samt ha större påverkan än datorn gör den till en pryl som verkligen är här för att stanna.

Lås upp din bil och ha passet digitalt

Google har skapat något som de kallar för Android Ready SE Alliance. En allians där de vill samarbeta med tredjepartstillverkare och andra former av hårdvara som använder sig av android för att kunna skapa bra typer av säkerhet. Titan M är en specialbyggd säkerhetskrets som Google har tagit fram som används för att skydda känslig information som lösenord, krypteringar och för att hantera betalningar i plånboks-appar. Titan M används även i det de valt att kalla Verified Boot som skyddar mot skadlig programvara. Nu vill man även ta fram verktyg för öppen källkod för att kunna jobba mer över hårdvarugränserna samt kunna arbeta mer öppet med andra tillverkare. Fokus ligger på att kunna lagra id-kort, körkort och bilnycklar men även kunna utöka till pass och plånböcker i framtiden.

Stillbildsfoto med Hasselblad

Oneplus har nyligen släppt sin nya mobil Oneplus 9. Något som är en ny grej med denna mobil är att man har samarbetat med tillverkaren Hasselblad för att förbättra kameran till mobilen. Man satsar nu på detta enorma projekt och denna forskning för att under en treårsperiod ta fram den bästa kameran till mobilen. De kallar kameratekniken för ”Hasselblad Camera for Mobile” och ambitionen är att skapa den bästa flaggskeppskameran, enligt Oneplus själva. Till en början ska kamerorna få ”Natural Color Calibration by Hasselblad” vilket gör att fotografierna ser mer naturliga ut och med bättre färger. Oneplus kommer även utveckla ett helt nytt läge som Hasselblad har tagit fram och som liknar deras egen programvara Phocus. Detta gör att användaren kan fotografera i 12-bitars råformat. 

8k-video är framtiden

Inte nog med att stillfoto är revolutionerande med denna mobil. 8k film är även tillgängligt och det gör att mobilen verkligen tar ett extra steg vad gäller funktioner och går in i framtiden med extrem upplösning. 8k-film funkar dock endast i 30hz vilket gör att videons kvalitet, även om den är skarp, kanske inte flyter bra alla gånger. 4k kan du köra i 120hz på denna mobil och det visar verkligen på att Oneplus vill vara i framkanten när det kommer till stillbild och video. Ska du även kolla på video i denna mobil kan denna typ av upplösning vara extremt bra. Detta förutsätter dock att videon i sig klarar av det. Vill du till exempel titta på sport i din mobil kan därför den här typen av telefon funka bra. Online betting och titta på sport samtidigt hör idag ihop och gör det mycket roligare att spela. Det är alltid bra att vara påläst också när man spelar. Tricket är att förstå vad dina odds är och hur det fungerar.

Video, fotografi och dina egna bilnycklar – allt detta finns idag i din telefon. Åtminstone är det verkligen på väg att bli verklighet. Vi får se hur det utvecklas och vad som kommer näst i denna värld av teknik.

Hitta bästa mobilabonnemang