Samarbetsartikel

Mobilens framgång

Publicerad 21 april, 2022
Mobilens framgång

Mobiltelefon är någonting som vi alla har, i alla fall de flesta i Sverige. Vi kan nästan säga att det är som en extra kroppsdel för oss människor. Dessutom kan vi även se klart och tydligt att mobilen har haft stora framgångar.

Mobilens historia

Företaget Ericsson var det första med att lansera en mobiltelefon och det var år 1956. Den såg mycket annorlunda ut än dagens mobiltelefon. De var extremt stora och vägde ungefär 40 kilo. Det var inte särskilt billigt heller att ha en mobiltelefon på den tiden. Faktum är att det kostade omkring 7000 kronor i Sverige vilket motsvarar cirka 70 000 kronor i dagens pengavärde.

Under 90-talet började många privatpersoner skaffa sig mobiltelefoner. Sakta men säkert växte mobilanvändandet. Vi insåg att det är något vi måste ha för att till exempel kunna kommunicera med vänner och familj. Det var även en fördel att kunna kommunicera med nära och kära som befann sig en annan stad eller land.

Det började även bli billigare med mobiltelefoner vid den här tidpunkten. Folk med normal inkomst hade nu råd att skaffa sig en mobiltelefon. Tidigare var det vanligare hos affärsmän under 80-talet. De hade en slang för mobiltelefon då, de kallade det för en yuppienalle.

Mot slutet av 90-talet började mobiltelefonen bli populärt hos ungdomar, då var det vanligt att vi använde mobiltelefoner från Ericsson eller Nokia. Snake var ett spel som fanns i dessa mobiltelefonerna som vi kunde spela. Vi började även skickade SMS till varandra. Däremot var det en maxgräns på 160 tecken i ett SMS på den tiden.

Snart kom det stora klivet för mobiltelefoner. År 2000 kunde vi se att mobiltelefonerna utvecklades väldigt hastigt. Även 3G-nätet kom vid den här tiden och då hade man möjligheten till streaming av film och musik. Mobiltelefoner med kamera slog igenom år 2003 och gjorde det då möjligt att skicka bilder till varandra. När iPhone sedan släpptes år 2007 förändrades allt. Då började mobiler med stora skärmar tillverkas, och istället för knappar som tangentbord så kom den revolutionerande touch-skärmen.

Dagens mobiler

2010-talet tog smartphones över, och är i dagsläget oerhört viktig. Faktum är att många funktioner vi använder i samhället faktiskt kräver en smartphone. Ett exempel på detta är när vi ska överföra pengar med hjälp av mobilt BankID eller identifiera sig när vi handlar online. Utan denna funktion är det svårt för oss människor att utföra vissa vardagliga sysslor.Men det är inte bara viktiga sysslor vi kan använda vår mobil till. Du kan idag hitta oändligt många roliga appar till din mobil som Instagram, Youtube och TikTok. Faktum är att du kan använda din smartphone till mycket, inte minst nöjen. Ta en titt här för att hitta olika spel att spela på din mobil som passar dig när du får lite tid över.

Hitta bästa mobilabonnemang