Artikel i samarbete med ixpress.se

Miljötänk äntrar teknikvärlden

Publicerad 5 januari, 2022
Teknik miljö

Det är nog ingen som missat att det inte är särskilt miljövänligt med ny teknik i längden. Även om man i teknikvärlden precis som i de flesta andra områden försöker att tänka mer och mer på material och tillverkning, så är det svårt att komma ifrån att det är påfrestande för miljön att i producera tung teknik som mobiler och datorer. Men det finns knep även i teknikvärlden till att agera miljömedvetet. 

Vi vet alla hur viktigt det är att tänka på miljön när vi konsumerar och det gäller såklart även teknik. Tidigare har det kanske varit svårt att handla efter, men inte längre. 

Satsa på begagnat

Ett smart sätt att få in miljötänket är att satsa på att köpa begagnade mobiler. Under lång tid var det svårt att hitta riktigt bra begagnade mobiler, men som marknaden ser ut just nu är det enkelt att få fatt i både relativt nya mobiler och välfungerande sådana. Antagligen spelar det in att det släpps otroligt mycket ny elektronik och dessutom väldigt ofta, vilket gör att vi är många som är benägna att byta ut våra mobiler titt som tätt. När den nya marknaden blir allt större, verkar även den begagnade marknaden hänga på. Därför är det smart både för den egna plånboken och för miljön att titta på vad det finns för begagnade telefoner innan man bestämmer sig för vad man vill köpa och om man vill köpa nytt eller begagnat. 

Låt inte din gamla elektronik ligga och skräpa

Någonting annat som är viktigt vad gäller elektronik vi inte längre använder, är att inte bara låta det ligga och skräpa där hemma. Det är lätt hänt att vi köper nytt, blir fast i det och sedan låter vi våra gamla telefoner och datorer ligga och skräpa där hemma. Problemet är att den elektronik som vi inte längre använder, kan användas till ny elektronik om vi lämnar in den. Ligger den i någon byrålåda eller i källaren så gör den ingen nytta för oss eller nyproduktionen. Dessutom är det miljövänligt att ta tillvara på de delar som mobiler och datorer är byggda av och återanvända dessa till nya datorer och telefoner. På så sätt slösar vi inte på resurserna. 

Det är enkelt att lämna in sina gamla telefoner och datorer hos företag som med glädje tar emot dessa. Dessutom finns det många företag som numera erbjuder att man som konsument kan få rabatt på nya telefoner eller datorer om man lämnar in sina gamla till dem. Genom att tänka ett steg extra på miljön blir alltså inte bara klimatet gladare utan även plånboken. Skulle man inte vilja lämna ifrån sig sina gamla teknikprylar så kan det vara en bra idé att i alla fall ta tillvara på reservdelar från dem.

Hitta bästa mobilabonnemang