Microsoft köper Activision Blizzard i historiens största affär

Microsoft köper Activision
Publicerad 26 januari, 2022

Microsoft Gaming köper Activision Blizzard och alla dess spelstudios för över 650 miljarder kronor. Men släppte nyheten att man nått en deal med ledningen i Activions Blizzard att köpa det börsnoterade bolaget för 95 dollar per aktie.

Det är den överlägset största affären inom esport och gaming som kan jämföras med när Microsoft 2013 köpte den svenska spelstudion Mojang och spelet Minecraft för 25 miljarder kronor.

I och med förvärvet faller nu några av världens största spelrättigheter under Microsoft paraply. Digitalare.se skriver att Microsoft’s plan med affären är att utöka sitt ”Gamepass” som är en prenumerationstjänst för att få tillgång till ett stort spelbibliotek på PC och spelkonsollen Xbox.

Förvärvet gör även att Microsoft Gaming blir ledande inom gaming på mobilen när man får in giganten Candy Crush under sina vingar. Candy Crush omsätter i runda slängar 10 miljarder kronor under 2020 med en tillväxt på 15 procent år över år. Och genererar 7,5 miljarder kronor i ren vinst.

Phil Spencer, VD Microsoft Gaming, skriver i ett blogginlägg att man nu välkomnar Activision Blizzard in i Microsoft Gaming. Han medger även att företagets plan är att lyfta in de nyförvärvade spelen in i sitt Gamepass så snart som möjligt.Hitta bästa mobilabonnemang