Lagra dina filer i molnet

Publicerad 19 januari, 2022

Att göra backup på sina filer är viktigt ifall din dator eller telefon skulle gå sönder eller bli stulen. Att stå där utan att ha en backup är inte bara tråkigt, utan även sorgligt om det även innefattar semesterbilder och filmer. 

Tidigare gjorde många backup på externa hårddiskar eller USB-minnen. Men den tiden är över, nu är det istället molnlagring som gäller. Med molnlagring menas att dina filer, bilder och filmer lagras på en server hos ett företag, exempelvis Dropbox, Apple, Google med flera. Att lagra sina filer i en molntjänst har flera fördelar, det är säkrare och filerna är mer lättåtkomliga. Man kan komma åt filerna vart man än är, bara man har en internetanslutning. Tjänsterna brukar även ha appar som gör det enklare att komma åt filer i telefonen. Dessutom finns funktionalitet för automatisk backup, vilket gör att du inte behöver tänka på att föra över filer manuellt till en hårddisk eller USB från din dator eller telefon. 

Digitalisera foton och filmer

Vissa saker som man inte har digitalt som exempelvis foton och videoband kan vara värt att digitalisera. Ett fysiskt foto håller nästan för evigt, men skulle en brand uppstå eller en tråkig vattenläcka kan det vara smart att scanna in bilder så att man även har dessa foton digitalt i en säker backup. 

När det gäller gamla videoband (VHS) försämras de sakta med tiden. De håller tyvärr inte för alltid och bilden blir sämre med åren. Därför är det klokt att digitalisera vhs och sedan lägga upp det i molnet. När dem sedan är konverterade och uppladdade i molnet kan du med säkerhet kolla på filmerna lång tid framöver utan att bildkvalitén försämras. 

Molntjänster

Det finns många molntjänster på marknaden. Här nedan listar vi dem populäraste:

Google Drive

Google drive är Googles molntjänst som är gratis upp till 15 GB. Behöver man mer utrymme kostar det 19 kronor i månaden för 100 gigabyte och 99 kronor för 1 000 GB. Ett bra alternativ om man använder Googles tjänster mycket. 

Dropbox

Dropbox var tidigt ute med molntjänst. Hos Dropbox får man 2000 GB för €11.99 i månaden.

Apple iCloud

Använder du någon Apple-produkt känner du garanterat till iCloud. Molntjänsten är gratis upp till 5 GB. Därefter kostar 50 GB 9 kronor, 200 GB 29 kronor och 2 TB 89 kronor i månaden vilket gör tjänsten väldigt prisvärd men är ganska begränsad till Apple-användare.Hitta bästa mobilabonnemang