Artikel i samarbete med Mobilpart

Lagförslag ska förlänga livstiden på begagnade mobiler

Publicerad 10 mars, 2021
Begagnad mobil

De senaste månaderna har begagnade mobiler varit ett hett ämne både i Sverige och internationellt. Och i samband med att flera populära mobiler nu inte längre stödjer systemuppdateringar för Bank-ID och andra viktiga tjänster, är problemet tydligare än någonsin.

För några veckor sedan fick över 50 000 svenskar ett meddelande om att deras mobila enheter inte längre stödjer bank-ID. Det var ägare av begagnade mobiler med operativsystemen Android 5 samt iOS 10 och 11 som fick meddelandet.

Problemet ligger hos tillverkarna

Enligt Malin Wemnell, presstalesperson på Bank ID, är anledningen till detta säkerhetsskäl kopplade till systemuppdateringar. “Vi har högt ställda säkerhetskrav”, berättade Wemnell för SVT.

Problemet ligger i att mobiltillverkarnas stöd för systemuppdateringar löper ut innan själva mobilen slutar fungerar. Konsumenten tvingas alltså göra sig av med telefoner som är fullt brukbara endast för att tillverkarna slutar uppdatera sina egna operativsystem. Något som, enligt undersökningar, har resulterat i mellan 20 och 25 miljoner begagnade telefoner som ligger och skräpar hos svenska befolkningen.

Lösningen kan komma från högsta ort

Lösningen på detta problem verkar nu komma direkt från EU som redan nästa sommar ska presentera en ny lag med målet att förlänga livstiden på begagnade mobiler.

Om det går vägen kommer den nya lagen ha introducerats på rekordtid. “Det är nödvändigt att öka hastigheten i processen när det gäller produkter som har en väldigt snabb utveckling” berättade Carlos Lopes, EU-förhandlare på Energimyndigheten, i en kommentar till SVT.

Hitta bästa mobilabonnemang