Sponsrad artikel

Hälsosamma vanor att ta med dig från din tid i Skandinavien

Publicerad 4 juni, 2021

Det finns många underbara anledningar till att besöka Skandinavien, från glacial vildhet till rena och trevliga städer. Du kan behöva avsätta flera nätter för att kunna åtnjuta ett häpnadsväckande vackert norrsken och midnattssolen mellan dagar med vandring eller skidåkning. Du kanske åker dit för att uppleva historia och kultur eller för att åka från ett land till ett annat och njuta av så mycket spänning du hinner. När du väl är där kanske du ser massor av bevis som stödjer påståendet om att Skandinavien är den lyckligaste platsen på jorden, och kanske anammar du några hälsosamma faktorer som bidrar till den lyckan.

Lägg tid på återhämtning och vila

Att avsätta tid för att umgås med familj och vänner ligger högt upp på skandinavernas prioriteringslista. I länder som Sverige, Danmark och Norge har arbetare mellan tre och fem veckors semester, med mer när barnen kommer. Skandinaver skulle säga att det här åtagandet att njuta av sina liv är en av de största anledningarna bakom deras lycka. 

När du semestrar i Skandinavien kan du ta detta åtagande till ditt hjärta. Lägg ner mobilen, kolla inte e-postmeddelandena från arbetet. Åsidosätt snarare distraktioner och fokusera ordentligt på aktiviteterna du har planerat in. Ta kontakt med nya vänner (många skandinaver pratar engelska,) och inled konversationer med andra resenärer såväl som lokalborna.

Ta dig tid för varma källor och bastun

Det finns en del bra hälsofördelar med att spendera tid i geotermalt vatten, såsom reducering av stress, smärta eller till och med hudirritation. Dessutom ökar värmen blodcirkulationen. Om du inte har tillgång till varma källor hemma kan du gynnas av många fördelar genom att ta ett varmt bad, dessa inkluderar:

  • Höjer din sinnesstämning
  • Hjälper dig att sova bättre
  • Sänker ditt blodtryck
  • Förbättrar ditt immunförsvar

Spendera tid i bastun och skäm bort dig med ett fysiskt och mentalt renande, låt den ångande värmen spola ut toxiner och stärka ditt immunförsvar. En del hävdar att bastande bidrar till hälsosam viktnedgång. Som tidigare nämnt kan du åtnjuta många av de här fördelarna genom ett varmt, ångande bad hemma.

Var aktiv och gå ut

I Danmark är antalet cyklar fler än antalet människor, och du kommer troligen att se fler människor på cykel än i bil. I Skandinavien är inte cykling är enbart ett sätt att ta sig från en plats till en annan, det är även en bra träningsform med många hälsofördelar såsom förstärkning av bålen och de nedre kroppsmusklerna samtidigt som hjärtat får träning. Andra populära träningsformer inkluderar promenader (eller Nordic walking,) vandring, och att utöva lagidrotter som underhållning. En viktig del av den skandinaviska livsstilen är att vara fysiskt aktiv, det handlar inte bara om ett snabbt träningspass på 30-60 minuter.

Det är en njutbar del av livet och kulturen.

Även om det är sant att Skandinaviska länder har väldigt kalla temperaturer säsongsmässigt, så är det även sant att människor tar sig ut i alla väderlekar. Idén bakom uttrycket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” kommer direkt från Skandinavien. Ren, fräsch utomhusluft är bra för din hälsa, och islänningarna menar att det bara gör en starkare att andas in det. Att vara utomhus är en bra höjare av sinnesstämningen, så när det är kallt utomhus, klä på dig och underhåll dig med lite roliga vintersporter, såsom skidåkning, eller delta i samhällsevenemang.

Ta av dig skorna inomhus

När du väl kommer hem tar du av dig skorna och fokuserar på avslappning. Dra på dig ett par sköna strumpor eller inneskor som signalerar för kroppen att det är dags att slappna av. Du kommer dessutom att minska föroreningar och smuts som du drar med dig in i hemmet. Det kommer inte ta lång tid förrän du övertygar din familj att det är en god vana, och det bör bara krävas några få besök från dina gäster för att de ska vänja sig vid din husregel.

Prova en skandinavisk kost

Naturligtvis äter skandinaver mycket fisk. Dessutom innehåller deras måltider fullkorn och rotfrukter som finns tillgängliga säsongsmässigt. Den här kosten är rik på protein, såväl som antioxidanter och omega 3. Rågbröd, med mindre socker än andra brödsorter, hjälper till att minska hungern, och rotfrukter hjälper middagsgäster att känna sig mätta snabbare och längre. Lägg till lite (mindre än en tesked) smör (inte margarin) till köttet, soppan och pastan för att göra maten lite fylligare samtidigt som det efterlämnar dig lite mättare. Mejerifetter tenderar vara nyttigare än andra. 

Glöm inte att tillsätta lite bär till dina måltider när de finns tillgängliga naturligt. För att säga det enkelt, är denna kost proteinrik och kolhydratsfattig. Om du är villig att prova nya saker kanske du skulle vilja prova Skyr, en mejeriprodukt som finns i en del lokala livsmedelsbutiker. När du har fått koll på ingredienserna kan du göra ett mellanmål. Middag åts inledningsvis omkring middagstid, men idag äter många skandinaver denna måltid tidig kväll, vid 16 eller 17-tiden. Det här tidiga målet ger dig massor av tid att låta smälta din mat innan du går och lägger dig. Du behöver inte lägga dig hungrig utan kan äta kvällsmat omkring 21.

Var smart när du röker och dricker

Det finns mycket som kan göra dessa vanor ohälsosamma, men om du vill fortsätta med dem bör du överväga att ta efter skandinaverna. Många norrmän och svenskar föredrar att bruka skandinaviskt snus i stället för cigaretter. Det finns flera hälsoorsaker till att ersätta rökning med svenskt snus, så det är något du kan överväga. Det är inte förbjudet att dricka alkohol i Skandinavien, men många reglerar sitt drickande genom att begränsa det till en dag i veckan eller vid en särskild tid på dygnet. Till exempel dricker många skandinaver bara på helgerna. 

När du väl njuter av allt natur- och stadsliv som Skandinavien har att erbjuda, får du inte glömma att anamma några av de hälsosamma kulturella vanorna som är vanliga i de här länderna. Kanske kommer du tycka att de bästa souvenirerna är de hälsosamma vanorna du tagit med dig hem.

Hitta bästa mobilabonnemang