Artikel i samarbete med VPNBasen

Flera fördelar med VPN

Publicerad 27 augusti, 2020
VPN-tjänster

Många pratar just nu om VPN som är en förkortning av Virtual Private Network. Med en bra VPN-tjänst får du tillgång till fler saker på internet samt att det skyddar din integritet och säkerhet.

Så fungerar en VPN

Med en VPN skickas all data med kryptering. Man kan förklara det enklast genom att en VPN-server är mellan din dator, tv eller mobiltelefon och internet. All data går genom VPN-servern krypterad och ditt IP-nummer döljs. På så sätt skyddas din integritet på nätet.

VPN för integritet

Tidigare nämndes mest VPN för att dölja vad man laddade ner via torrentsajter. Men eftersom fildelning har minskat har VPN fått en annan viktig funktion.

Eftersom en VPN krypterar trafiken kan ingen annan se vad du surfar på och kan på så sätt skydda din integritet på nätet. Fördelarna sett utifrån integritet är dels att du döljer din IP-adress och krypterar all data. Men genom att använda en VPN-tjänst kan inte heller din internetleverantör se vad du besökt eller laddat ner. På så sätt skyddar det dig sett ur ett integritetsperspektiv.

En annan fördel är att inte riktad marknadsföring (remarketing) kan användas på dig när du använder en VPN. Du har säkert kollat på exempelvis några nya skor och sedan blivit förföljd av annonser om skor en tid därefter. Detta beror på att annonsföretagen sparar ditt IP-nummer och lägger cookies i din webbläsare. Något som man kan blockera med en VPN. Vilket skyddar din integritet ytterligare.

Säkerhet

En VPN skyddar ditt Wifi-nätverk och fungerar som en bra brandvägg. Hackare har väldigt svårt att ta sig in på ditt Wifi-nätverk om du använder en VPN-tjänst. 

Dessutom är VPN ett bra skydd om du använder ett offentligt Wifi-nätverk på exempelvis en flygplats, café eller restaurang. 

VPN för streaming

Även om VPN är bra för din säkerhet och integritet är det många som skaffar VPN bara för att kunna se fler program via olika streamingtjänster.

Med VPN kan du ”lura” tjänsterna att du befinner dig på en annan plats än vad du egentligen gör. Eftersom streamingtjänsterna, ofta på grund av rättigheter, inte kan visa alla program i alla länder kan vi i Sverige inte ta del av exempelvis allt utbud på Netflix. Men med en VPN kan man komma runt det och få hela utbudet som erbjuds i USA.

Det fungerar även tvärtom. Skulle du befinna dig utomlands och vill se något på SVT Play som inte har rättigheter att visas i det land du befinner dig kan du med en VPN ändå kolla på programmet.

Vilken VPN-tjänst ska man välja?

Det finns många VPN-tjänster på marknaden och pris samt funktioner skiljer sig en del mellan olika tjänsterna. Därför är det bara att läsa på och jämföra VPN-tjänster innan man bestämmer sig vilken tjänst man ska använda.

Hitta bästa mobilabonnemang