Artikel i samarbete med Financiering.no

Flera elektriska suvar på marknaden

Publicerad 9 september, 2020
Elektriska suvar

I jämförelse med våra grannar i Norge är elbilar inte lika populära i Sverige. Kommer det ändra sig med flera elektriska suvar på marknaden? De här påminner mer om rymdskepp än bilar.

En elbil är ett tekniskt vidunder i sig. Bilarna blir ständigt bättre och det är värt att nämna att räckvidden ökar. Men det är även många andra framsteg som görs. När det kommer till teknologi, är elbilarna verkligen framtiden.

Flera av bilarna använder nu teknologi som förr bara fanns i science fiction-filmer. Här är två nyheter från Nissan och Volvo.

Nissan Ariya

Nissan Ariya är en elektrisk SUV med så mycket kraft som du förväntar dig att en SUV ska ha. Bilen har många teknologiska lösningar som gör varenda biltur till en dröm.

Det här är en del av det Nissan kallar Nissan Intelligent Mobility. Du kan låta ProPILOT med Navi-link ta över i kö. Den håller dig mitt på körfältet, vilket kommer sänka din stressnivå betydligt.

Nissan Ariya har även en ProPILOT Park-funktion. Om du trycker på den knappen kommer bilen att parkera åt dig. Det enda du behöver göra är att luta dig tillbaka i sätet och låta bilen göra jobbet.

Du kan även få information du annars skulle haft på en GPS eller en skärm, direkt på framrutan. Du kan bland annat se hastighet och information om hur du ska navigera på detta sätt. Med den här funktionen kan du se vägen både fysiskt och digitalt, och du slipper titta ner medan du kör.

Funktionen gör att framrutan blir en slags Google Glass-variant. Du har garanterat sett det här i någon science fiction-film någon gång. Elbilen är framtidens bil, och Nissan Ariya är definitivt framtidsorienterad. 

Ariya har givetvis även stora dubbla skärmar. Här kan du ha information och appar. Amazon Alexa Audio® är integrerat, och du kan be Alexa om allt från att ändra spellista till att hitta ett ställe att äta på längs vägen. Bilen har även en egen app där du kan få upplysningar om bilen.

Volvo V90 Recharge

Svenska Volvo har också tagit fram en elektrisk SUV. V90 Recharge har en rymlig kupé, mycket plats i bagageutrymmet och mer kraft än någonsin. Även här finns det en rad teknologiska tilltag du kan nyttja för att bilturen ska ta dig in i framtiden.

En 360° kamera gör alla backningar eller manövreringar till det enklaste i världen. Den här kameran ger dig ett fågelperspektiv på omgivningarna runt bilen. Därmed är det både säkert och praktiskt på samma gång.

Volvo har även utvecklat något de kallar Volvo On Call. Men den här tjänsten kopplar du bilen till en app och får tillgång till flera smarta funktioner. Är det vinter och kallt i garaget? Få appen att värma upp sätet åt dig innan du sätter dig i bilen.

Elbilar blir billigare

Elbilar ökar ständigt i popularitet världen över. Efter hand som de blir mer populära kommer det även byggas bättre infrastruktur. Med flera laddningsstationer blir det lättare att åka på längre bilturer. När fler köper elbil kommer bilarna även att bli billigare.

Likväl kan en elbil vara en större utgift än en bil som går på bensin eller diesel. Då kan du överväga att ta ett billån. Ett grönt billån har fördelaktiga villkor för dig som vill köpa elbil.

Hitta bästa mobilabonnemang