Samarbetsartikel

De största teknologiska framstegen under 2000-2022-talet

Publicerad 18 januari, 2022
Teknologiska framstegen

Det finns mycket som man använder i vardagen utan att tänka på att det bara kom till några år sedan. För alla som var födda innan 2000 talet kan detta kännas märkligt att tänka tillbaka på. Men det är lika sant att det vi älskar tar vi för givet som att solen går upp imorgon. 

Det är många som minns kassettspelarna, hemma telefonerna som var inkopplade till väggen och mottagaren med en korkskruvar sladd. Men vad är det som vardagen består av idag som inte fanns eller ens trodde fanns en möjlighet till att finnas bara några år sedan, det står att läsa om här nedan. 

Platt TV – 2000

Under början av millenniumskiftet kom en ny innovation som numera finns i varje hem, en platt TV. I minnet av många kommer de ihåg den första tv:n; de växte upp med och den var stor och klumpig och likt en medium flyttlåda i storlek. Numera sätter man ned sin nya TV försiktigt för att inte förstöra den när den möter TV-bänken, innan 2000 satte man ned TV försiktigt för att inte råka förstöra fingrarna på grund av vikten.

Ipod – 2001

Spotify, Itunes, Youtube music och Amazon music unlimited musikstreaming tjänster som används för att lyssna på musik i dagens värld skulle inte finnas om deras förfader Ipoden inte uppfanns. Under 2001 kom Apples största innovation som förändrade musikvärlden för alltid. Innan Ipoden var man tvungen att gå omkring med några noggrant utvalda CD skivor eller musikband tillsammans med en spelare om man ville lyssna på musik. Men Apples Ipod gjorde det möjligt att för första gången gå omkring med hela ens musiksamling på en liten apparat på en och samma gång. 

Ipad –  2010

Trott att det var tio hela år efter att första surfplattan hade lanserat och tre år tidigare som Apple hade lanserat sin första Iphone med innovativ pekskärm så valde de att ta sin tid med deras nästa innovation. Surfplattan är något som man nästan glömmer bort att man har i hushållet idag för den är nästan för alldaglig så den nästan är banal. Men Apple väntade med lanseringen för att kunna lyssna på användarna av den nya teknologin så att de skulle kunna vara bäst på marknaden när de väl avslöjade deras nyaste Tech och det var den.

Virtual Reality Headset – 2016

VR headset har varit en grej sedan innan 2000 talet men det var en revolution som inte hände då viljan fanns men inte teknologin. Några år senare under 2012 började första VR glasögonen att spanas på från alla delar av världen. Men det var inte förrän 2016 som drömmen och teknologin hade lyckats hitta varandra och det första Virtual Reality Headset lanserades till en mer än entusiastisk publik. Idag används VR till att bygga virtuella världar, närvara på spel sammankomster och spela i pokerturneringar på svenska online casino. Deras evolution har varit snabb och minnesbar. 

Smart hem – 2021

Intellektualiseringen av hem brukade ha en annan betydelse innan 2000, de brukade menas att man ägde många böcker och väggarna visade på en samling av certifikat och studieintyg. Men numera menas smart hem att AI har tagit plats i mer än bara telefonen och datorn. Smart TV som märker av när tittarna inte längre är intresserade av vad som vissas på skärmen, Alexa och Google Nest som justerar ljus nivån till att påminna vad som står på inköpslistan. Personliga AI som agerar som teknologiska butlern är numera vad ett smart hem är, och passé är till de diplom som smyckar väggarna och numer påminner om en svunnen tid. 

Numera har nästintill alla med sig en personlig butler i AI form vart de än går och många ger det inte ens en tanke att det inte brukade vara vanligt. Ville man gå omkring med en personlig butler under 2000-talet var man tvungen att ha mycket mer än bara en månadsbetalning på några hundra kronor. 

Från 2000 till 2022

När man tänker tillbaka på vad som inte fanns vid början av 2000 talet och jämför det med alla innovationer som vi tar förgivet i dagens 2022, är det näst intill omöjligt att försöka tänka ut vad nästa innovation skulle kunna vara. Det finns mycket som listan ovan inte nämner men skulle den då skulle det ta några veckor att läsa. 

Att ha kommit så långt på så kort tid är anmärkningsvärt. Inte bara är smartphones något av en daglig påminnelse om framstegen men när man ser en telefon med korksladd. Från en tv i storleken och tjockleken av en medium flyttlåda till en som väger mindre än ett stort mjölkpaket som märker av när tittare lämnar rummet. Med allt detta tillsammans har framtiden som är nu blivit väldigt bekväm och inte längre behöver man oroa sig över internetuppkopplingen när man ska ringa ett samtal. 

Hitta bästa mobilabonnemang