Artikel i samarbete med Testagent

Böcker och Teknologi

Publicerad 4 november, 2021
Läsplattor

Ända sedan Gutenberg uppfann tryckpressen har böcker spridits över hela världen. Från att vara handskrivna och oerhört dyra blev böcker något alla kunde köpa. Idag är det bara att gå till ditt närmaste bibliotek för att låna en bok. Med introduktionen av smarta mobila enheter har ytterligare alternativ blivit tillgängliga. För den som tycker om att läsa mycket blir det enklare. Både billigare i längden och smidigare i vardagen.

Ljudböcker

Att lyssna på böcker är inget nytt i sig. Det gick att köpa och låna skivor med inspelade böcker redan innan smart teknologi kom in i bilden. Med en Mp3-spelare kunde du ladda en ljudbok för att lyssna på språng. I båda fallen fanns det en uppenbar begränsning. Mängden böcker du hade tillgång till. Även om du hade flera skivor eller filer var det fortfarande en begränsning.

När smarta telefoner introducerades skapades också helt nya möjligheter. Plötsligt gick människor omkring med små datorer i fickan. Som kunde ta bilder, skicka meddelanden och ringa samtal. Det gjorde också att tillgången på ljudböcker blev större. Särskilt när streaming hamnade på kartan. Idag kan du betala en fast summa varje månad och lyssna obegränsat.

Många bibliotek lånar också ut digitala filer av ljudböcker. Filen slutar att fungera när lånetiden går ut. Utbudet av digitala ljudböcker att låna är dock relativt smalt. Även bland de olika boktjänsterna kan det vara svårt att hitta böcker i specifika genrer. Det kan också vara svårt att hitta ljudböcker på andra språk än svenska.

E-böcker

I kombination med boktjänster för ljudböcker kan du också köpa digitala kopior av böcker. E-handelsbolag som Amazon och CDON har e-böcker till salu. För många aspirerande författare har det gett nya möjligheter för egen utgivning. Utan kostnaderna för att trycka och lagra en massa upplagor.

Det är fullt möjligt att läsa på mobiler och surfplattor. Nackdelen är att det kan vara svårt att läsa i solljus. Skärmen reflekterar solen och gör att du inte kan se vad som står. Dessutom är det lätt att bli trött i ögonen av skärmljuset.

Ett alternativ är att använda sig av läsplattor. Även om de är mer begränsade än surfplattor är de gjorda för din läsupplevelse. Likt all teknologi finns det både bra och dåliga varianter. Du kan titta på test av lästplattor för att få en hum om vilken som passar dig bäst. Allt från batteritid till pris kan vara faktorer när du väljer.

Hitta bästa mobilabonnemang