Artikel i samarbete med Unga programmerare

Att lära sig programmering i tidig ålder

Publicerad 10 mars, 2021
Programmering barn

Programmering är en kunskap som är hett eftertraktad idag och i framtiden kommer arbetsmarknaden behöva allt fler programmerare. I och med den snabba teknikutvecklingen är det faktiskt redan idag brist på programmerare. 

Programmering är avancerat, men också  kul och det finns inga hinder för att lära sig att programmera redan i tidig ålder. Det kan till och med vara en fördel att börja tidigt då man oftast har lättare för inlärning när när man är yngre. 

Om man frågade ett barn för bara något årtionde om vad de ville jobba med när de blev stora fick man oftast svar inom klassiska yrken som brandman eller sjuksköterska. Även om dessa yrken såklart fortfarande kvarstår får man idag även svar på yrken som inte fanns tidigare som exempelvis spelutvecklare eller webbutvecklare.

För att jobba inom yrken som spelutvecklare eller webbutvecklare krävs det att man kan programmering.

Problemlösning är grunden

Grunden i programmering är problemlösning. I många förskolor har man något man kallar programmering och datalogiskt tänkande för de små barnen. Det har även diskuterats om att man ska ersätta slöjden i skolan med programmering för äldre elever. Men programmering är ett brett begrepp, även om problemlösning är grunden behöver man lära sig olika programmeringsspråk för olika ändamål. Beroende på vad man vill göra används olika språk för att skapa exempelvis ett spel eller bygga upp en hemsida. Men har man lärt sig ett programmeringsspråk brukar tröskeln inte vara lika hög för att lära sig ytterligare språk. 

Kurser i programmering för barn

Ett första steg är att lära sig grunderna i det språk man behöver för att skapa det man vill. Vill man lära sig och vill testa programmering i tidig ålder har Ungaprogrammerare.se kurser för barn och ungdomar online. Med deras kurser kan man lära sig att exempelvis att bygga egna spel och program i tidig ålder. 

Kurserna är rekommenderade från cirka 10 år och uppåt och hålls online. Man kan bland annat lära sig allt från att programmera i det mest använda programmeringsspråket Python till bygga spel i 2D-grafik. Inga förkunskaper krävs för kurserna. Men även om man testat lite programmering tidigare kan kurserna vara en bra grund till att utvecklas inom programmering. 

Över 500 barn och ungdomar har redan gått kurserna online och hela 94 % är intresserade av att lära sig mer. Med grundkunskaperna från kursen kan man fortsätta utvecklas själv och kanske bygga ett eget program, hemsida eller spel. 

Kanske är det någon av kursdeltagarna som kommer vara skaparen av framtidens stora spel, program eller hemsida? 

Hitta bästa mobilabonnemang