Artikel i samarbete med Solfilmskompaniet

Är smarta fönster nästa grej?

Smart fönster
Publicerad 18 maj, 2020

Senaste åren har det smarta hemmet utvecklats i snabb takt. Många har installerat lampor, ljud och andra prylar som går att styra med app eller genom röststyrning i hemmet. Det kommer nya smarta prylar för hemmet hela tiden. Men vad är nästa grej för det smarta hemmet? Kan det vara smarta fönster?

Förra året släppte IKEA sina smarta rullgardiner som går att styra med IKEAs app och går att koppla till röststyrning för att ta upp och ned gardinerna. Det är smart, men för att få solskydd och mörkläggning ännu smartare, och snabbare, skulle smart solfilm på rutorna vara ett smartare alternativ.

Tekniken finns redan genom PDLC-teknik (Polymer-Dispersed Liquid Crystal) som gör att man kan växla en glasyta med elektricitet från transparent glas till färgat glas.

Företaget Halio visade redan på CES-mässan 2018 upp ett smart fönster som kan mörkläggas med hjälp av app och röststyrning. Men då handlar det om ett helt nytt fönster. Något som kanske passar när man bygger ett nytt hus eller renoverar och ändå ska byta fönster. Vill man utöka sitt smarta hem med smart mörkläggning av fönster blir det både mycket jobb och dyrt.

Smart solfilm

Alternativet är smart solfilm som via elektricitet kan växla från transparent glas till frostat glas. Man kan redan idag, även om marknaden är väldigt liten köpa färdigskuren smart solfilm. Principen är samma som med solfilm till bilar, som exempelvis Solfilmskompaniet säljer. Men istället köper man smart solfilm i den storlek man behöver till sitt hus eller lägenhet. Företaget Intelligent Glass har testat deras smarta solfilm genom att styra fönster med röststyrning via Alexa (se video nedan), vilket ser ut att fungera bra.

Fortfarande dyrt

Problemet med smart solfilm är att det fortfarande är dyrt, upp till 8500 – 9500 kronor per kvadratmeter. Billigare varianter finns, som går att beställa från Kina, men ofta är billigare alternativ i dagsläget lite grumliga i det transparenta läget. Men tekniken utvecklas fortfarande och priserna kommer gå ner framöver. När priserna är nere i rimliga nivåer för vanliga konsumenter kommer troligtvis även bättre stöd finnas för fler röstassistenter.Hitta bästa mobilabonnemang