Artikel i samarbete med Nätdejtingtips.se

Användningen av dejtingappar ökar

Publicerad 23 juni, 2020
Dejtingappar

Dejtingappar och dejtingsidor har generellt ökat. Speciellt nu under coronapandemin då man inte kunnat träffats fysiskt under våren, men ändå har velat flirta och chatta med andra.

Under våren har i stort sett alla dejtingappar och dejtingsidor ökat i användning. Totalt sett har tjänsterna ökat med 25 procent under våren. Anledningen tros vara att folk inte har kunnat gå ut och träffa folk utan söker då gemenskap, chatt och flört på nätet eller i appar.

Man har sett en ökning i både medlemsantal och aktivitet i tjänsterna. Fler chattar och längre chattar är exempel på en ny trend. 

Men som många andra branscher har även dejtingbranschen tagit stryk ekonomiskt av coronapandemin. Även om medlemsantalen och aktiviteten har ökat mycket har inte intäkterna följt samma kurva då färre betalat för tjänsterna och tappade annonsintäkter. 

Många av apparna och sidorna har en affärsmodell som kallas freemium, likt Spotifys affärsmodell, vilket innebär att tjänsten är gratis för medlemmar, tack vare reklam. Men då det blivit färre betalande annonsörer i kombination med färre betalande premium-användare har många dejtingtjänster mindre intäkter just nu. 

På grund av detta kan dejtingtjänsterna bli dyrare framöver och gratisvarianterna mer begränsade för att de ska få in mer pengar. 

Dejtingsidor och dejtingappar är populärt

Även om tjänsterna för dejting har ökat med hela 25 procent under vårens pandemi hade tjänsterna ökat redan innan totalt sett. Branschen har exploderat senaste åren och det finns mängder med dejtingsidor att välja bland. 

I Sverige har 8 procent av alla internetanvändare över 16 år någon gång använt en dejtingapp eller dejtingsajt. Fler män än kvinnor uppger att de regelbundet nätdejtar, enligt Svenskarna och Internet. 

Dejtingappen Tinder är störst, 5 procent av svenskarna säger sig använt appen någon gång. Störst är Tinder bland yngre användare, medan åldersgruppen över 35 år hellre använder vanliga dejtingsidor som Match eller Mötesplatsen. 

Dejting på nätet fungerar för många

Att nätdejta eller använda sig av en dejtingapp har visat sig fungera. Av alla som använt sig av en dejtingtjänst är det hela 19 % som har startat en relation eller blivit sambo/gift sig.

Samtidigt är det 42 procent som inte hittade någon och 39 procent som gick på dejt men som det inte blev något av. Därför gäller det att hitta rätt dejtingtjänst där många i samma ålder och med liknande intressen finns. 

Hitta bästa mobilabonnemang