Allt du behöver veta om VPN

Publicerad 18 mars, 2020
vpn

Vad är en VPN? VPN står för Virtual Private Network. I simpla termer skyddar VPN enheters data från obehöriga och är en tjänst som tillhandahåller en säker internetanslutning genom att använda privata servrar på avlägsna platser. VPN döljer användarens platser och IP (Internet Protocol).

Säkerhet för personuppgifter

Eftersom vi använder internet av flera skäl som Facebook, Instagram, för onlineshopping och för att förfölja våra favoritkändisar, lämnar vi varje gång vi använder det en spår av virtuella brödsmulor. Personlig data är viktigt, och i olyckliga fall kan de användas mot en dig. Företag värderar personliga data väldigt mycket. Oavsett om det är att med annonssyfte eller för försäljning till andra företag som betalar väldigt stora pengar för sådan insikt. Eller om det är för att hacka ditt bankkonto.

Varenda klick vi gör online, har något som händer bakom det. Med detta i åtanke lämnar vi oss öppen för alla typer av virtuella övergrepp om vi inte skyddar oss själva online lika mycket som vi försvarar våra väskor, plånböcker och personliga tillbehör.

Varför använda VPN?

En VPN skapar i princip en säker kommunikationskanal mellan din dator och VPN-servern. Vanligtvis, när du surfar på en webbplats eller loggar in dina personuppgifter online, kan du enkelt spåra din geografiska plats och aktiviteter online. Om en VPN används när du handlar online eller gör andra aktiviteter, kommer webbplatsen dock att logga in på IP-adressen till VPN servern. Fördelarna? Det största av allt är att din data är helt skyddad från phishing-attacker. Du är anonym på varje webbplats du besöker. En annan fördel är att kunna använda webbplatser som är förbjudna i ditt specifika geografiska område. Om du är bor i Ryssland, Saudi-Arabien eller Vietnam, där innehållet är mycket begränsat, gör en VPN-tjänst det mycket lättare att använda de blockerade webbplatserna.

Att välja rätt VPN

Det finns väldigt många VPN-tjänster att välja mellan, och många erbjuder gratis perioder så du får tid att känna av ifall du har hittat rätt VPN för dig. Man bör alltid granska recensioner och åsikter från personer som har använt tjänsterna. Om du väljer en välkänd VPN som har många användare så är det väldigt mycket säkrare än att välja en mindre, nystartad VPN-tjänst som kanske erbjuder det lägsta priset som går att hitta. De erbjuder de priset av en anledning, de kanske säljer din info vidare. Det bästa du kan göra är att förlita dig på recensions-sidor såsom vpnetic där de testar flera hundra tjänster så att du slipper.

Hitta bästa mobilabonnemang