Nya iPhone 16 presenterad

Nya iPhone 16
Publicerad 10 september, 2024

Apple har presenterat ännu en iPhone, denna gången iPhone 16. Med ny teknologi, uppdaterad design och nya funktioner utmanar den konkurrenterna. Apple visar att de fortfarande leder utvecklingen.

Design och skärm: större, smidigare och mer hållbar

iPhone 16 är vid en första anblick ganska lik sin föregångare. Men Apple har gjort mobilen tunnare och lättare, samtidigt som den har en större skärm som nu sträcker sig nästan kant till kant. Skärmens storlek har ökat till 6,7 tum på standardmodellen och hela 6,9 tum på Pro-modellen, vilket ger användaren en mer uppslukande upplevelse, perfekt för både videostreaming och spel.

Den nya Super Retina XDR-skärmen har också förbättrats för att ge ännu bättre färgåtergivning och kontrast.

Apple har också förbättrat hållbarheten med en ny typ av keramisk skärmteknologi som är mer reptålig och bättre skyddad mot stötar än tidigare modeller.

Bättre kamerasystem

Kameran har alltid varit en av iPhones främsta styrkor, och med iPhone 16 tar Apple sina kameror till en helt ny nivå. Den bakre trippelkamerauppsättningen på Pro-modellen har en 48 MP huvudsensor, en ultravidvinkel och en telelins, alla med förbättrade AI-funktioner för att ge bättre prestanda i svagt ljus och mer detaljrika bilder.

En nyhet är den så kallade ”Photon Capture”-tekniken, som kombinerar flera bilder tagna vid olika exponeringar för att skapa en bild med extremt hög detaljnivå, perfekt för både nattfotografering och porträtt.

Dessutom har den främre kameran förbättrats för bättre selfies och videosamtal. Apple har också introducerat en uppgraderad videoinspelningsfunktion med stöd för 8K-upplösning och förbättrad stabilisering för professionella videoproduktioner.

iPhone 16 Pro kamera

Prestanda och batteritid: A18 Bionic sätter en ny standard

Under skalet på iPhone 16 hittar vi den nya A18 Bionic-processorn, som är byggd med en 3-nanometersteknik. Detta innebär att den är snabbare och mer energieffektiv än sin föregångare, A17. Prestandan för grafikkrävande applikationer och spel har ökat med upp till 25 %, samtidigt som AI- och maskininlärningsfunktionerna har förbättrats avsevärt.

Apple har också förbättrat batteritiden markant. Tack vare bättre energieffektivitet i A18-processorn och ett större batteri kan iPhone 16 nu hålla upp till 24 timmar med konstant användning, och i standbyläge kan den hålla i flera dagar. Snabbladdning och trådlös laddning har också förbättrats, med stöd för upp till 50 % laddning på bara 15 minuter.

Fokus på säkerhet och användarupplevelse

En av de mest uppmärksammade nyheterna med iPhone 16 är dess avancerade säkerhetsfunktioner. Apple har infört ett förbättrat Face ID som fungerar ännu snabbare och i fler vinklar, även med munskydd på. Dessutom har företaget utökat sina integritetsinställningar, vilket ger användarna mer kontroll över hur deras data delas och används.

iPhone 16 introducerar även en ny funktion som kallas ”Dynamic Focus”. Med hjälp av AI och maskininlärning anpassar sig telefonens gränssnitt automatiskt efter hur du använder enheten, vilket gör multitasking enklare och mer intuitivt.

En annan efterlängtad funktion är en förbättrad ”Always-On Display”, som nu kan visa mer detaljerad information som väder, kalendernotiser och meddelanden, utan att påverka batteritiden i någon större utsträckning.

Pris och lansering

Förköpet för iPhone 16 startar den 13 september och de första leveranserna den 20 september. Priserna startar på 11 495 kr för iPhone 16 och 14 495 kr för iPhone 16 Pro.



Hitta bästa mobilabonnemang