10 smarta tips innan du väljer TV

Publicerad 15 maj, 2020

Att köpa TV idag skiljer sig mycket från när man köpte TV för bara några år sedan. Vi ger några tips på vad du bör tänka på.

När platt-TV:n kom var det mest fokus på att den skulle vara just platt. Priset var också väldigt högt i början. Men ju mer utvecklingen gått framåt har också priserna sjunkit. Men man ska ändå undvika att köpa den allra billigaste TV:n. När det gäller TV får man oftast vad man betalar för.

Det finns olika parametrar man måste ta ställning till innan man köper TV. Självklart är priset en parameter, vilket man enkelt kan kontrollera via olika prisjämförelsesajter. Ett tips är att välja två till tre TV-modeller man gillar. Läs tester om TV-modeller för att få en uppfattning om vilken TV som är bäst.

Storleken

Storleken på TV brukar vara ett första steget i sitt val av TV. Vanligast idag är 55 tum. Men 65 tum blir allt vanligare. Vilken storlek du ska ha beror på hur stort rum och hur långt ifrån TV:n du ska sitta. Ska man ha TV i sovrummet eller i barnens rum kanske man kan välja mindre än 55 tum. Annars bör man kolla på 55 tum eller uppåt.

Bildkvalitet

Bilkvalitet brukar vara den viktigaste punkten vid köp av TV. Idag har i stort sett alla TV-apparater minst Full-HD (1080p). Men 4K börjar bli mer och mer vanligt. Även 8K är på gång. Samsung har exempelvis redan släppt sin 8K TV. Ska du köpa en TV idag bör du investera i en med 4K-upplösning för att den ska hålla några år framåt.

När det gäller bildteknik är idag Plasma och LCD nästan helt utfasade. Idag är det LED, OLED eller QLED som gäller. LED är det billigaste alternativet av dagens tekniker eftersom den funnits längst av dagens tekniker.

Funktioner

Våra TV-apparater blir allt smartare och kommer med mer funktioner. Något man inte ens behövde ta hänsyn till för bara 10 år sedan. Men idag är detta en viktig del att ta med som en parameter när man köper TV. Vill man ha AndroidTV inbyggt, eller nöjer man sig med tillverkarens egna system? Kanske struntar man i vad som är inbyggt och köper en AppleTV eller Chromecast som man kopplar in externt. Valet gör man själv, men ändå en viktig sak att kolla upp innan man gör sitt inköp.

Design

TV:n brukar få en ganska central plats i våra hem. Då vill man självklart att den passar in i sin inredning. TV-modeller finns i flera olika design idag. Tunna ramar, olika bordsstativ, borstad aluminum, pianolack eller TV som ser ut som en tavla likt Samsung The frame. Design brukar kosta, men det finns idag även billigare TV-modeller som är snygga.

Varumärke

Vilket varumärke ska man då välja? Det finns många att välja bland. Störst är Samsung, Philips, LG och SONY. Utseendemässigt skiljer dem sig inte jättemycket åt. Men vissa skillnader finns. Kolla runt och se vilket märke du gillar bäst. Operativsystemen skiljer sig något åt bland märkena. Vissa kör egna system medan andra har valt att använda AndroidTV. Vissa funktioner är också märkesspecifika. Exempelvis QLED som bara Samsung har och Philips som är ensamma om att erbjuda Ambilight (belysning bakom och vid sidan av TV:n).

Priset

Priset brukar vara den avgörande punkten. Vi har alla olika budget för att lägga på en ny TV. Men se till att du får en bra TV för pengarna. Kanske kan det vara värt att gå ner något i storlek för att få bättre teknik. Eller att köpa förra årets modell till bättre pris.Hitta bästa mobilabonnemang